FM pohár s Karlem na Houpáku

FM pohár s Karlem na Houpáku

Po dlouhé době jsem se dostal s Karlem na FM pohár a zavysílat si do Brd. Parádní sobota.Článek se jistě brzy objeví i na klubových stránkách, ale dám si ho i sem do sklerotických zápisků.

Po dlouhé době z toho důvodu, že se mi nějak kupí práce na chatě a chalupě a místo aby ubývala, tak ubývají akorát volné dny, kdy mohu resty mazat. Takže moje pravidelná účast v FM poháru šla stranou. Koneckonců na letošní rok se ho ujal Karel s Bohdanem a velice úspěšně tlačí klubovou značku OK1RCA na čelo výsledkové listiny . Ale týden před červnovým kolem napsal Bohdan, že odjíždí mimo republiku za známými a Karel sháněl někoho na obsazení 2m. Doma se změnil program a místo práce na chatě jely holky na sobotní rekonstrukci bitvy u Malešova a tak jsem potvrdil svoji účast.
Přípravy začaly obratem. Zkusmo zabalit věci na FM pohár a zároveň na aktivaci FF. Plány veliké, ty FF jsem chtěl udělat 2. Komplikuje to předpověď počasí, která vytrvale slibuje na sobotu déšť. Takže víc variant s výběrem kopce. Prognózy se měnily, ale v pátek bylo jasno – i v předpovědi nebylo o dešti ani památky, takže Houpák v Brdech. To bylo v pohodě. Zároveň aktualizuji Tučňáka v počítadle. Přeci jen technika je technika a v očekávání spousty spojení musím opustit svoje obligátní psaní papírového deníku a přepis v klidu doma. A je tu zádrhel, který se mi na kopci vymstil. Na počítadle mám funkčního Tučňáka, automatická aktualizace hází hlášku, že havarovala na nějaké rutině. V pátek pozdě večer stahuji novou instalaci, instaluji, zkusím, že Tučňák běží, dávám počítadlo do báglu k připraveným věcem na sobotu.

zabaleno , připraveno

Ráno vyrážím směr Obecnice. Za Příbramí uzavřená cesta, malá objížďka a už jsem na parkovišti. Za chvilku přijíždí Karel. Vzhledem k tomu, že na rozdíl ode mne, který plánuje zůstat někde vysílat i odpoledne, chce být brzy doma na grilovačce, volí sjezd z kopce na koloběžce. Nakládá mě do auta, odváží s věcmi až na hranici VÚ a vrací se do Obecnice. Nakládám na sebe bagáž a kousek popojdu, než mě na kolobce dožene.

soumar

Pohoda, ponese si bágl, potlačí koloběžku, žádný sprint na kopec. Takže jsme nahoře pomalu o půl hodiny rychlejc, než ukazují mapy. Alespoň máme fůru času na postavení antén a zprovoznění QTH. Něco málo odvysílám do aktivace Houpáku do GMA. A nastává zádrhel s počítadlem. Nedaří se nám propojit Tučňáky do sítě. Moje widle odmítají propustit síťovou komunikaci. Na kopci to nevyřešíme a tak pojedeme 2 samostatné deníky.


Ještě jsem si trošku uříznul ostudu, když se pokouším nahrát výzvu do stanice a omylem si sešlápnu PTT, takže 5 minut před desátou vyřvávám do éteru výzvu do závodu. Jo jo, chybí praxe. Těsně před desátou kecám s OK1ZKR a aktivuji kopec. Plynule přecházíme na závodní spojení a málem mě klepne.

závodíme

Tučňák odmítá zapsat spojení. Vystřídá 2 chybové hlášky a nejsem schopný to v rychlosti identifikovat a odstranit. Zřejmě změna konfigurace při kompletní přeinstalaci? Proč? Nevím, ale jsem lempl, že jsem to dostatečně neotestoval. Sahám po papíru a už to jede. Parádní 2 hodiny. Hlavně první hodina pile-up jak vystřižený. Sluníčko svítí, vítr fouká, spojení lítají jak o život. Poledne. Konec FM poháru.

Balíme závodní antény, provětráme 6m při FM párty. I tady ulovím nějaká spojení do aktivace GMA. Karel má zabaleno a loučíme se. Už mi jen v krátkém sledu chodí zprávy, jsem v Obecnici, jsem doma, jsem na chatě u grilu.

Doma přepisuji spojení z papíru do opraveného Tučňáka, nevím čím to bylo, ale nová instalace vše vyřešila. Přepsal jsem to asi dobře, Karel je spokojený jak se svým výsledkem (1. místo v červnovém kole 432MHz QRO), tak s mým snažením (3. místo v červnovém kole 145MHz QRO).

Přesun z Houpáku a došlo i na krátké vlny. I tady jsem si udělal krásná spojení, tak připojuji souhrnnou mapičku a statistiku mých nezávodních spojení z celé soboty.

Tak to bylo asi za červen z vysílání vše, jinak jsem jen párkrát zapnul stanici při práci na chatě a chalupě.